1000@mail.bg +359 896 674 355

КУРСОВЕ ПО ФОТОГРАФИЯ, ПЛЕНЕРИ И СЕМИНАРИ


ФОТО ЗОНА

ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА ФОТОГРАФИЯТА

ФОТОГРАФСКИ КУРСОВЕ 2022


Следващият курс по фотография, начално ниво ще бъде кратък, едноседмичен и ще започне от 17.10.2022
Програмата и подробности вижте тук:
https://fotozona.bg/short/

Можете да купите ваучер за курса, който да подарите на приятел или познат. Водещ – Георги Величков. За допълнителна информация и записване – 0896674355 или 1000@mail.bg

ЗА КУРСОВЕТЕ


Курсът по фотография за начинаещи е с продължителност две седмици – 10 последователни работни дни. Всяка вечер от 19 ч. Лекциите и упражненията са с продължителност 3 учебни часа (2 астрономически). Общо 30 учебни часа. Всеки курсист получава подарък – Малка книжка “На Фокус”, написана от създателите на Фото Форум, един от които е водещият на курса. След завършването на курса, курсистите получават удостоверение за завършено начално ниво. Групите са между 5 и 9 души. Цената за курса по фотография за начинаещи е 280 лв. Курсът се провежда в София, бул. Мадрид 50, ет. 1.

За да участвате в курса не е необходимо да притежавате фотоапарат или друга техника. В студиото има всичко необходимо.

Курсът по фотография дава базови познания за работата със светлината и изразните средства във фотографията. Пълната програма вижте по-долу.

малка книжка "На Фокус"

Курс по фотография – начално ниво. Програмата:

~ Избор на цифров фотоапарат. Огледално-рефлексен, хибриден, компактен или ултразум. Предимства и недостатъци на различните системи. Демонстрация на възможностите на фотоапарати от различни класове. Избор на обективи и филтри.

~ Настройките на фотоапарата. Автоматични и ръчни настройки. Скорост, бленда, ИСО, баланс на бялото, корекция на експозицията, принципи на измерване на светлината. Какви са предимствата на стабилизираните обективи, как да работим със светкавицата, кога да използваме ръчен и кога автофокус.

~ Светлина. Видове светлина според силата и степента на разсейване: контрастно/остро, полумеко и меко/дифузно осветление. Видове светлина според мястото на светлинния източник: горно, долно, странично, фронтално и задно осветление. Какъв тип светлина за какъв тип сюжети е подходяща. Примери.

~ Особености при работа с цифрови фотоапарати в студио. Работа със студийно осветление. Настройка на студийното осветление. Измерване на светлинния импулс с флашметър.

~ Постигане на различни типове светлина в студийни условия с помощта на модификатори – пчелни пити, чадъри и софтбоксове. Насочени и разсеяни светлинни потоци. Упражнение в студио.

~ Изразни средства във фотографията. Основи на композицията. Избор на обект. Избор на гледна точка. Нормална, висока и ниска гледна точка. Преден и заден план. Дълбочина на рязко изобразяваното пространство (DOF). Как да контролираме съотношението фокус-дефокус в кадрите си. Методи за постигане на дълбочина и триизмерност в снимките. Цвят и цветна хармония. Хармонични и дисхармонични комбинации от цветове. Манипулиране на цветовете в кадъра.

~ Портретна фотография – видове портрети, непринуден и режисиран портрет, избор на подходяща техника и обективи. Упражнение в студио.

~ Заснемане на движение. Бързодвижещи се обекти. Проследяване, фиксиране и размазване на образа. Особености, необходима техника. Упражнение в студио и на открито.

~ Как да снимаме при ниска осветеност и през нощта. Нощни снимки от ръка и със статив. Избор на техника. Упражнениe – Нощен градски пейзаж.

~ Упражнение – нощен градски портрет.

~ Пейзажна фотография Избор на обективи. Ролята на филтрите и на статива при снимането на пейзажи – лекция
~ Комерсиалната страна на фотографията. Как да снимаме интериори – лекция.

~ Предметна и продуктова фотография. Заснемане на стъкло и прозрачни обекти. Упражнение в студио.

~ Работа с редактиращи програми (Photoshop). Демонстрации на основни техники и ефекти. Техники за конвертиране на цветни изображения в черно-бели. Работа с цветовете, корекция на перспективата, работа със слоевете, ефекти. Изтриване и добавяне на детайли в кадъра. Монтажи и колажи. Ретуш на портрети. Подготовка на снимките за печат. Файлови формати RAW, TIFF, JPEG – работа, предимства и недостатъци.

(всички снимки на тази страница са направени по време на упражненията)

ЗА СТУДИОТО


Повече от 10 години във ФФ Студио се провеждат фотографски курсове за начинаещи и напреднали с лектори – утвърдени български фотографи, автори на статии, книги и фотографски изложби.

Много фотографи са започнали творческия си път от курсовете на ФФ Студио. Някои от тях работят в сферата на комерсиалната фотография, а други създадоха собствени фотографски школи.

ФФ Студио предлага следните услуги: студийна, портретна и продуктова фотография, заснемане на сватби, тържества, конференции и събития, интериор и архитектура, продажба на фотографии от различни жанрове, както и други фотофграфски задачи по поръчка на клиента.

Студиото се намира в София, бул. Мадрид 50, ет. 1

Снимачната площ е около 70 кв.м. Оборудвано е с четири студийни моноблока с регулируема мощност и топло осветление. Софт боксове, чадъри, рефлектори, пчелни пити, филтри, спотове, стативи, фонове, масичка за предметна фотография, аксесоари, флашметър и безжичен контрол на светкавиците.