1000@mail.bg +359 896 674 355

КУРСОВЕ ПО ФОТОГРАФИЯ, ПЛЕНЕРИ И СЕМИНАРИ


ФОТО ЗОНА

ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА ФОТОГРАФИЯТА

ФОТОГРАФСКИ КУРСОВЕ 2024


Можете да купите ваучер за курса, който да подарите на приятел или познат. Водещ – Георги Величков. За допълнителна информация и записване – 0896674355 или 1000@mail.bg


Курс по фотография от 15 юли 2024 г.

Курсът по фотография за начинаещи е с продължителност една седмица – 5 последователни работни дни. Всяка вечер от 19 ч. Лекциите и упражненията са с продължителност 3 учебни часа (2 астрономически). Общо 15 учебни часа.
В края на тази страница можете да видите кратък видеоклип, от който да придобиете представа как протичат лекциите и упражненията.
След завършването на курса, курсистите получават удостоверение за завършено начално ниво. Групите са между 5 и 9 души. Цената на курса по фотография за начинаещи е 200 лв. Курсът се провежда в София, бул. Мадрид 50, ет. 1.

За да участвате в курса не е необходимо да притежавате фотоапарат или друга техника. В студиото има всичко необходимо.

Курсът по фотография дава базови познания за работата със светлината и изразните средства във фотографията. Пълната програма вижте по-долу.

Няма да е твърде пресилено да се каже, че снимките станаха новият език за комуникация в социалните мрежи. Вече не си разказваме с дълги изречения къде сме били, какво ни се е случило. Няколко кадъра мрежата заместват словото. И в това няма нищо странно и необичайно. Крайната цел е да разменяме информация помежду си. А както твърди китайската поговорка – една картина разказва повече от хиляда думи. Снимката безспорно носи повече информация и изисква по-малко усилия – вече всеки телефон има достатъчно добра камера, която винаги е в джоба ни. Но също както лексикалните елементи могат да бъдат подредени добре или зле, поетично или скучно, така и визуалните елементи могат да грабват окото на зрителя или да го оставят безразличен, та дори и отегчен. Както текстът има своите изразни средства – словесни обрати, метафори, прилагателни и ритъм в изреченията, така и снимките имат своите изразни средства – светлината, композицията, гледната точка, мащабът, перспективата и цветната хармония. Овладяването на изразните средства във фотографията е не по-малко важно от владеенето на словесните изразни средства. То прави нашите снимки по-интересни за зрителя, по-лесни за възприемане от публиката.
Т
ози курс ще ви помогне да се научите да се изразявате красиво на езика на фотографията.
Фото курс

Курс по фотография – начално ниво. Програмата:

~ Избор на цифров фотоапарат. Огледално-рефлексен, хибриден, компактен или ултразум. Предимства и недостатъци на различните системи. Демонстрация на възможностите на фотоапарати от различни класове. Избор на обективи и филтри.

~ Настройките на фотоапарата. Автоматични и ръчни настройки. Скорост, бленда, ИСО, баланс на бялото, корекция на експозицията, принципи на измерване на светлината. Какви са предимствата на стабилизираните обективи, как да работим със светкавицата, кога да използваме ръчен и кога автофокус.

(Лекцията е според нивото на групата, ако курсистите имат фотоапарати и могат да си служат с тях, започваме от следващото упражнение)

~ Светлина. Видове светлина според силата и степента на разсейване: контрастно/остро, полумеко и меко/дифузно осветление. Видове светлина според мястото на светлинния източник: горно, долно, странично, фронтално и задно осветление. Какъв тип светлина за какъв тип сюжети е подходяща. Примери.

~ Особености при работа с цифрови фотоапарати в студио. Работа със студийно осветление. Настройка на студийното осветление. Измерване на светлинния импулс с флашметър.

~ Постигане на различни типове светлина в студийни условия с помощта на модификатори – пчелни пити, чадъри и софтбоксове. Насочени и разсеяни светлинни потоци. Упражнение в студио.

~ Портретна фотография – видове портрети, непринуден и режисиран портрет, избор на подходяща техника и обективи. Упражнение в студио.

~ Заснемане на движение. Бързодвижещи се обекти. Проследяване, фиксиране и размазване на образа. Особености, необходима техника. Лекция и упражнение в студио или на открито.

~ Как да снимаме при ниска осветеност и през нощта. Нощни снимки от ръка и със статив. Избор на техника. Упражнениe – Нощен градски пейзаж.

~ Упражнение – нощен градски портрет.
(Упражненията по нощна фотография се провеждат при подходящи метеорологични условия. Ако е много студено или вали, го заменяме с лекция
в студиото, за изразните средства във фотографията – избор на гледна точка, преден и заден план, дълбочина на рязко изобразяваното пространство, композиция и цветна хармония)

~ Предметна и продуктова фотография. Заснемане на стъкло и прозрачни обекти. Упражнение в студио.

~ Работа с редактиращи програми (Photoshop). Демонстрации на основни техники и ефекти. Техники за конвертиране на цветни изображения в черно-бели. Работа с цветовете, корекция на перспективата, работа със слоевете, ефекти. Изтриване и добавяне на детайли в кадъра. Монтажи и колажи. Ретуш на портрети. Подготовка на снимките за печат. Файлови формати RAW, TIFF, JPEG – работа, предимства и недостатъци.

(всички снимки на тази страница са направени по време на упражненията)

ЗА СТУДИОТО


Повече от 15 години във Фото Зона Студио се провеждат фотографски курсове за начинаещи и напреднали с лектори – утвърдени български фотографи, автори на статии, книги и фотографски изложби.

Много фотографи са започнали творческия си път от курсовете на Фото Зона Студио. Някои от тях работят в сферата на комерсиалната фотография, а други създадоха собствени фотографски школи.

Студиото предлага следните услуги: студийна, портретна и продуктова фотография, заснемане на сватби, тържества, конференции и събития, интериор и архитектура, продажба на фотографии от различни жанрове, както и други фотофграфски задачи по поръчка на клиента.

Студиото се намира в София, бул. Мадрид 50, ет. 1

Снимачната площ е около 70 кв.м. Оборудвано е с четири студийни моноблока с регулируема мощност и топло осветление. Чадъри, рефлектори, пчелни пити, филтри, спотове, стативи, фонове, масичка за предметна фотография, аксесоари, флашметър и безжичен контрол на светкавиците.